Planeta Titan, Boris Nad

PODELI/ODŠTAMPAJ:




MEGALOPOLIS


Ispod ulica okupanih bledim suncem, ispod fabričkih krugova i prašnjavih dvorišta, ispod stambenih zgrada i beskrajnih, u letnje podne pustih četvrti, ispod asfaltiranih staza zatrpanih đubretom, uz čije rubove raste korov, i praznih aerodromskih pista, najednom se otvara drugačija perspektiva: pogled u mračnu dubinu, u kojoj se zrcali noć, Kosmička noć. To nije Vavilon ni drevni Rim, Petrograd Gogolja a ni London Dostojevskog.

To je pre Kosmički grad, grad ultrabudućnosti, koji se, u nestvarnim prizorima, ogleda u sadašnjosti; u Berlinu ili Njujorku, recimo, na prelazu iz XX u XXI vek. Kosmodromi i vazdušne luke, nad kojim su magnetski usidreni oblaci. Snopovi raznobojnih svetlosti; uspon je ovde isto što i pad; izukrštani mostovi, elevatori, kojim se gomile transportuju s jednog na drugo, nezamislivo udaljeno mesto. Veštački meseci plavog ili srebrnog sjaja. Tornjevi, koji bi mogli biti osmatračnice ili svetionici, između kojih se naglo obrušavaju rojevi letelica, nalik na svice, u brišućem, gotovo nečujnom letu. Mase koje ne prestaju da kuljaju iz tesnih prolaza. Jedinke bez pola, praznih očiju, rase bez imena, nošene strujom. Kupole uzdignute u visoke slojeve atmosfere, ili prostori u dubokom podzemlju, nalik na pukotine, osvetljene stroboskobskim munjama. Obredi koji se ovde izvode, ustvari, samo su fiziološka sparivanja, grčevite kopulacije hiljada i hiljada tela u isto vreme, i imaju pre društveni ili biološki, nego mistički značaj. Ili neki sasvim drukčiji, nama nepoznat smisao.

Stanovnici megalopolisa zapravo i nisu ljudi u uskom značenju tog pojma, već pre neka vrsta humanoida, podeljenih na četiri ili pet glavnih rasa, od kojih neke nose crte insekata ili reptila, a čije ustrojstvo podseća na ustrojstvo države termita ili milijardi ljudi-mrava. Otuda ovde nema ni umetnosti ni religije, već samo ritmičkih pulsiranja zvučnih i elektromagnetskih polja.

Nije moguće reći da li je reč o ritualnim ubistvima, smrti usled starosti ili posledicama akcidenata. Tek, gomile mrtvih tela s vremena na vreme padaju sa gornjih platformi, kao ljušture mrtvih insekata, sprženih na svetlosti lampe, a njihovi leševi nastavljaju da trunu u plitkim vodama kanala.

Ništa ne postoji van ovog čudovišno velikog grada – vrtovi, predgrađa, saobraćajnice ni luke. Ako su tu ikad i postojala mora, ona su odavno isušena i pretvorena u blatne bare. Neke od kamenih kula podsećaju na sasušena, džinovska stabla. Grad spiralno prorasta unutrašnjost litosfere, pružajući se sve do šupljeg središta planete od metala ili sivog stenja.



VAZDUŠNA BITKA





Mračno nebo paraju snopovi moćnih reflektora. Duboko dole naziru se crne konture grada, ili pre njegove ruševine. Ulicama, delimično zatrpanim šutom, gomilama kamenja ili cigala, sumanutom brzinom proleću vozila s oborenim svetlima. Mesečina obasjava tornjeve gotske katedrale. Nad njima se izvija gust dim.

Nekakve platforme lebde nad šiljastim kulama, na kojima vojnici užurbano opslužuju glomazna oruđa. Odnekud se, što je neobično, čuje prigušena muzika, nalik na onu sa starih gramofona. S vremena na vreme, nadjačavaju je komande koje se ovde izdaju glasno preko zvučnika ili megafona; glasovi su promukli, grubi i skoro mehanički. Njihove uniforme podsećaju na one iz Prvog ili Drugog svetskog rata. Glave su im pokrivene gvozdenim kacigama, lica skrivena gasnim maskama.

Isprva jedva osetno, brujanje se uskoro pretvara u zaglušujuću tutnjavu, koja prekida svaku komunikaciju; prati je snažna magnetska oluja, što instrumente, na kojima skazaljke počinju divlje da poskakuju, ubrzo čini neupotrebljivim. Veoma jak, gotovo uraganski vetar razvejava oblake, razbacujući posvuda prašinu, parčiće crepa ili drvenih greda. Iz polumraka potom, sasvim polako, odviše polako, izranjaju tela bombardera, ili možda kosmičkih brodova, budući da njihova veličina doseže veličinu stambene četvrti ili fudbalskog stadiona.

Svetlosna zrna ispaljena rafalno rasprskavaju se na visini od tri ili četiri hiljade metara, paučina od električnih niti naglo obasjava noć. To je samo upaljač, inicijalna kapisla, koja će staviti u pokret tone i tone materijala. Prva snažna eksplozija u nizu podseća na sablasnu zoru, koja razvejava u paramparčad jednu od platformi i potpuno sravnjuje sa zemljom neveliki trg, na kome se, još do malopre, tiskala kolona oklopnih vozila…

To je početak vatrene oluje, koja će trajati mnogo duže od jedne noći; neko neodređeno vreme, van merljivog vremena, van svih utvrđenih predstava o vremenu, jer je to trenutak u kome se obznanjuju elementi, pre svih element vatre. Praznim prostorom proleću svici, i nemoguće je da se kaže da li su to užareni komadi metala, stena, goruća ljudska tela, ili samo njihovi otkinuti delovi…

Kada taj čas prođe, iz usijanog vazduha će izroniti nov i drugačiji pejzaž; izgleda kao da je sačinjen od šljake upravo izvađene iz peći. Bledi žar prosijava u polumraku. Na razvalinama zidova ili na bezobličnim gomilama još tinjaju vatre. Iste takve plamte na licima ljudi, onih retkih koji su preživeli ovaj vazdušni napad.



PLANETA TITAN




Držim za ruku jednu devojčicu (koja nema više od šest godina i podseća na anđela krupnih očiju) i prolazim preko polja punog sveže raskopane, rahle zemlje.

Noć je, pred nama se mračno ocrtava neko visoko zdanje titanskih dimenzija, čije obrise jasno nazirem u mraku. Na njenom vrhu je metalna konstrukcija, koja podseća na džinovsku antenu, s telom pauka. Snažno svetlo blješti na njenom vrhu, sigurno veštačko, jer je neuporedivo sjajnije od svetlosti Meseca, bilo kog nebeskog tela.

Ona mi na njega pokazuje rukom i kaže: „To je planeta Titan“.

To je zaista ogromna, modro-zelena planeta, nalik na Saturn ili Jupiter, sa prstenom iste boje, koji se okreće oko nje u suprotnom smeru od onog u kome rotira planeta. Znam da je nemoguće da se nalazi na tom mestu – ali u snu takva pomeranja ne izazivaju čuđenje.

Nastavljamo da hodamo; nešto kasnije s naše leve strane prolama se strahovit tutanj i neka nepojmljiva eksplozija na moje oči odnosi planetu Titan i stotine i hiljade zvezda. Silina udara tog kosmičkog uragana je takva da lomi samu Zemljinu koru. Kataklizma kojoj upravo prisustvujem izmiče svakoj moći poimanja. Pomišljam kako je ovo neopoziv kraj svega što postoji – stvarni Kraj sveta, možda onaj o kome govori Apokalipsa. Uzimam Aleksandru (to je ime devojčice) u ruke i, dok tako stojim, primećujem da mi je leva noga do kolena potonula u duboku brazdu, u mračan rascep koja se iznenada otvorio u zemlji. Oči su, u očekivanju bezimenog, uprte u mračno nebo. Kroz neprozirnu tamu ponegde još blistaju retke preostale zvezde. Šta sada treba da se desi?

Ali vreme stoji u tom neizdrživo napetom iščekivanju, i ta neopisiva napetost prekida ovaj san.



***

Bio je to kraj borbe koju su Titani vodili među sobom, nezamislive po svojoj žestini. I samo sećanje na nju beše nepojmljivo običnom ljudskom razumu.

Sedeo sam u dnu nekog napola urušenog zida i gledao u svoje dlanove, ruke isečene nebrojenim i dubokim posekotinama, sa kojih je kapala gusta, crna krv. Mora da je ta bitka utrnula na desetine zvezda, ostavljajući za sobom mnoštvo svetova koji se gase. Mora da je milione i milione razvejala u prah, pretvarajući nas u oči mrtvih…

Bio je to, bez sumnje, moj neopozivi kraj, moj konačni poraz. Moj saborac, žena-titan ili, možda, neka boginja, ležala je na samrti, krv je iz njenog tela tekla iz hiljadu pora. Razumeo sam da i sam umirem, i sedeo sam sasvim ravnodušno čekajući smrt.

Potom moje telo nečije ruke – ili je to mnoštvo ruku – podižu na tau-krst, tako da mi glava pada preko njegovog horizontalnog kraka, a šake mi vezuju žicom. Prizor je dalijevski; nebo je narandžaste boje, sa sivim oblacima na horizontu. To je žrtvovanje, nalik na ono Hristovo, ili na žrtvu koju je Odin podneo samom sebi.

Začudo, raspeće me ne ubija nego oživljava. Podižem glavu, osećajući kako mi se snaga obnavlja i umnogostručava. Zajedno s tim, izoštrava se i pogled.

Poslednja misao koja mi prolazi kroz svest pre buđenja jeste: „1.300 Hrista-Buda pristiže preko okeana“. Tu sliku mogu jasno da vidim.





KOMENTARI

Name

A Rússia atravessa o Rubicão ou o Nascimento de um Novo Mundo,1,Agarta,2,Alexander Dugin,1,Almanah Književna fantastika 2015,1,America,1,Amerika,1,An interview with Boris Nad,3,Androgin,1,Annunciation of America,1,Anthem (Blood),1,Antihrist,1,Apology,1,Argonauti,1,Arhija i Anarhija,1,Aristokratski pogled na svet Borisa Nada,1,Atlantida,1,Atlantis,1,Bagdad,1,Baghdad,1,Bajke o EU fondovima su na nivou primitivnog kulta,1,Balkan,1,Battlefield,1,Being Beauteos,1,Belo ostrvo,1,Blagovest Amerike,1,Bojno polje,1,Boris Nad,162,Boris Nad: Russian Crossing of The Rubicon or the Birth of a New World,1,Call for Papers,1,City of Gods,1,City of Gods 2,1,Co stanie się na Ukrainie w najbliższych dniach i miesiącach?,1,Čuda i mimo mita,1,Dan bogova,1,Đavolje kule,1,Day of the Gods,1,Devet svetova,1,Divlji lov,1,Dragoš Kalajić,1,English,45,Esej,56,Eurasia Movement Interviews Boris Nad on Novorossiya,1,Eurasian Artists Association: The IVth Revolution!,1,European Union against Europe,1,Evroazija,1,Ezoterizam u Dantea,1,Filip Rogović,1,French,1,German,8,Gog i Magog,1,Grad bogova,1,Greek,1,Hiperborejci,2,Hoće li "Ukrajinsko proleće" da preraste u "Rusko proleće",1,Hyperboreans,1,Ideja centra,1,Imperium Ultimum,1,Interregnum,1,Interview,4,Interview with Boris Nad,1,Intervju,15,Iran,3,Islamska država je jurišni odred SAD,1,Istinska Turska pripada Evroaziji,1,Istok,1,Istok i Zapad,1,Itaka,1,Ithaca,1,Između Mora i Zemlje,1,James Porazzo,1,Jezik Indoevropljana,1,Joaquin Flores / The return of Myth,1,Knjiga,5,Komentar Nemih Bogova,1,Koren liberalnog zla u crkvenom raskolu,1,Kraj noći,1,Kraljevstvo noći,1,Kritika,10,Lavovi s Kalemegdana,1,Leonid Savin,1,Lions from Kalemegdan,1,Ljubav nestvarnih,1,Ljubiša Jovanović,1,Lobo,1,Maksimilijan Rupert Ditrih Sikorski,1,Manifesto for the Eurasian Artists Association,1,Mitovi o Hiperboreji,1,Mitska Amerika,1,Moloh,1,Momčilo Selić,2,Moskva može strpljivo da čeka rasplet s prstom na obaraču,1,Mračni oblaci nad Evropom,1,Music,1,Muzika,2,Muzika i glasovi I,1,Muzika i glasovi II,1,Mythical America,1,Myths about Hyperborea,1,na braniku Evrope,1,Na Krajini,1,Napomena,1,Napomena uz "Gozbu",1,New Antaios Journal,1,Nicholas Diak,1,Nikola Velimirović,1,Nostalgija za Tulom u doba mašina,1,Nova knjiga: Hiperborejci,1,Novi Nojev kovčeg,1,O mito de Atlântida,1,O Retorno do Mito,1,O Skitima,1,O tradiciji,1,O tradiciji drugi deo,1,Oblivion and Discourse of Being,1,Odin,2,Onostrana Indija,1,Open Revolt,1,Ovo su dveri Agarte,1,Pannonia,1,Panonija,1,Periodika,1,Planeta Titan,1,Planeta Titan / Crno Sunce,1,Poezija,5,Polish,1,Posle Gutenberga,1,Poslednja Tula,1,Poslednji vuk,1,Postapokalipsa,1,Povest o Agarti,1,Povratak mita,2,Predgovor,1,Proza,30,prvi deo,1,Questing Beast,1,Raspad Ukrajine (Rusije),1,Rat za kraj sveta,1,Razgovor s učenim lamom,1,Rim i Kartagina,1,Ruski prelazak Rubikona ili rađanje novog sveta,1,Russian,5,SAD su teroristička država,1,Sailing To Itaca,1,Sakralna istorija,1,Simboli Hiperboreje,1,Slowakian,1,Spanish,5,Šta će se narednih dana i meseci dešavati u Ukrajini,1,Stevan Bošnjak,1,Stoleće titana,1,Strategija anakonde i američki globalni haos,1,Sveta tajna rata,1,Tamno bratstvo,1,Tehnokratija,1,The Different Ways,1,The East and the West,1,The Fourth Political Theory,1,The Fourth Political Theory: Serbian vision,1,The multipolar world,1,The Return of Myth,1,Three chronicles (One dream / Odin / Achilles),1,Through the Door of History,1,TSIDMZ,3,TSIDMZ – Ungern von Sternberg Khan,1,Turkish revolution. An interview with Boris Nad,1,U danima kuge,1,U zemljama besmrtnika,1,Ukleti brod,1,Ukrajina je u ratu,1,Uranska tradicija,1,Varvarska Skitija,1,Vavilon,1,Vavilonska kula,1,Video,2,Vuk,1,War Song,1,We are Witnessing a Deep Crisis in the Model that is Offered by the EU and USA,1,We must drive out the merchants from the temple,1,Wild Hunt,1,Wolf,1,Zaborav i govor bića,1,Zamak,1,Zamak Grala,1,Završna bitka,1,Zlatno runo,1,Zmajeve kosti,1,Η επιστροφή του Μύθου,1,Америка,1,Возвращение мифа,1,Война для конца мира,1,Интервью,2,
ltr
item
ARKTOGEJA: Planeta Titan, Boris Nad
Planeta Titan, Boris Nad
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk06J_2b-G852a2waQrlE1m2ZAMsPiVyWZgxAgq9qx4WBSKB7WGG7x2p7A5exJ0nbq8DPAHxbgRj5AZrj3MIcsGbEW4WK_Xevx0ECM2XkKRwPwTwyuM6HE6nNhrLNQSSJ1q94upOSi8_0/s640/slika11.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk06J_2b-G852a2waQrlE1m2ZAMsPiVyWZgxAgq9qx4WBSKB7WGG7x2p7A5exJ0nbq8DPAHxbgRj5AZrj3MIcsGbEW4WK_Xevx0ECM2XkKRwPwTwyuM6HE6nNhrLNQSSJ1q94upOSi8_0/s72-c/slika11.jpg
ARKTOGEJA
https://arktogeja.blogspot.com/2013/05/planeta-titan-boris-nad.html
https://arktogeja.blogspot.com/
https://arktogeja.blogspot.com/
https://arktogeja.blogspot.com/2013/05/planeta-titan-boris-nad.html
true
3991172695466286618
UTF-8
Svi postovi su učitani Nije pronađen nijedan post VIDI SVE Pročitaj više Odgovori Prekini odgovor Obriši By Početna Strane POSTOVI Vidi sve Preporučeni sadržaji OZNAKA ARHIVA PRETRAGA SVI POSTOVI Nije pronađen nijedan post koji odgovara vašem upitu Vrati nazad Nedelja Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Subota Ned Pon Uto Sre Čet Pet Sub Januar Februar Mart April Maj Juni Juli Avgust Septembar Oktobar Novembar Decembar Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec upravo sada 1 minut ranije $$1$$ minuta ranije 1 sat ranije $$1$$ sata/sati ranije Juče $$1$$ rana ranije $$1$$ sedmica ranije više od 5 sedmica ranije Pratioci Prati THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy