Koren liberalnog zla u crkvenom raskolu, Boris Nad

PODELI/ODŠTAMPAJ:




BORIS NAD ZA SRBIN.INFO: 

Koren liberalnog zla u crkvenom raskolu



Redakcija SRBIN.INFO razgovarala je sa Borisom Nadom, geopolitičarem i piscem, o padu cene nafte, napadu na redakciju “Šarli Hebdo”, otkazivanju Južnog toka i drugim temama.

Cena nafte u poslednjih šest meseci pala je na najniži nivo još od ekonomske krize 2008. Ko ima korist od globalnog pada cene nafte? Ko stoji iza njega?

U pitanju je zapravo rat koga SAD svim sredstvima – zajedno sa svojim saveznicima – veoma dugo vode protiv Rusije. (Pre je to isto, stolećima, činila Britanija.) Udar na rublju i veštačko sniženje cene nafte, a u oba slučaja reč je posledicama špekulacija na svetskom tržištu, samo su njegove poslednje epizode. Sličan smisao u planovima američkih stratega ima i rat koji zasada tinja u ruševinama Ukrajine.

Savetnik predsednika Putina Sergej Glazijev govori o Četvrtom svetskom ratu, koji je usledio odmah po završetku Trećeg – Hladnog rata, vođenog protiv Sovjetskog Saveza i okončanog njegovim padom; možda bi bilo bolje govoriti samo o Svetskom ratu koji je počeo 1914, ili nešto pre toga, i bez prekida traje sve do danas.

U operaciji obaranja cena nafte na svetskom tržištu glavnu ulogu je odigrala Saudijska Arabija, koja, slično Britaniji, sada i sama trpi ogromne štete. Ali, ruska privreda je izdržala taj dvostruki udar. Ako je ova pretpostavka tačna, sniženje cene nafte neće biti dugog veka i već tokom 2015. cena nafte će opet početi da raste. Isto tako, trebalo bi očekivati i jačanje ruske rublje. Tim pre što udar na rublju uspešno amortizuje Kina.

U stvari, reč je o dubokim promenama u planetarnoj ravnoteži moći, o sukobu koji danas poprima titanske razmere. Treba imati u vidu da se paralelno s tim vodi pravi finansijski rat velikih sila, Rusije i Kine, protiv dolara, drugim rečima, protiv kontrole Zapada/SAD nad finansijskim tokovima, čiji je dolar najvažniji instrument i simbol.

Zapravo, SAD očajnički pokušavaju da očuvaju jednopolarni svet i zadrže svoj položaj neprikosnovenog svetskog hegemona, i u tome više ne biraju sredstva, shvatajući da je ulog u toj igri budućnost onoga što se donedavno nazivalo „poslednjom svetskom supersilom“.

To im, izgleda, više ne polazi za rukom. Američka moć, uprkos svemu, nastavlja da rapidno slabi. Amerika više nije jedina a ni poslednja supersila. Danas, na koncu njene vladavine, pokazuju se obrisi budućeg multipolarnog sveta.

Da li je zaista otkazan „Južni tok“? Kakve će posledice to imati za Srbiju i region?

Lično mislim da je projekat „Južni tok“ konačno otkazan, ili je barem odložen na neko veoma dugo vreme, i to očigledno zbog opstrukcije Brisela. Pošto Evropska unija nema svoju političku volju i nije nikakav zaseban politički faktor, već samo subimperijalni projekat Vašingtona, ona je ponovo uradila nešto što duboko protivureči interesima čitavog kontinenta – Evrope, Evroazije. U takvoj situaciji, razumljivo je da se Rusija odlučila za alternativni projekat, za sporazum sa Turskom, koji je nesumnjivo dugo pripreman i razvijan.

Teško je proceniti štetu koja je time naneta Srbiji. Ovde nije reč samo o neposrednim investicijama u „Južni tok“, već i o energetskoj sigurnosti zemlje. Geopolitička slika Balkana, Evrope uopšte, time se menja. Ipak, obnavljanje ruskog uticaja na Balkanu, pogotovu u trenutku kad američka moć naglo opada, predstavlja neminovnost, i ne treba sumnjati da će Kremlj naći način da nadoknadi ovaj gubitak.

Skoro ste u Novom Sadu imali promociju svoje nove knjige „Ka postistoriji“. Tu iznosite tezu da je koren američkog totalitarizma u crkvenom raskolu i reformaciji. Možete li nam reći nešto o tome?

Najpre, želeo bih da se zahvalim svima koji su prisustvovali ili učestvovali u promociji u Novom Sadu, u klubu i galeriji „Zrno“, a posebno onima koji su je organizovali: Dejanu Perišiću i Saši Adamoviću, i održali veoma nadahnuto slovo. Takođe i Nikoli Velimiroviću, koji je tim povodom napisao sjajan uvodni tekst.

Teza koju ste pomenuli je razvijana u knjizi „Povratak mita“, potom u nekoliko poglavlja „Postistorije“. Ona počiva na veoma jednostavnoj konstataciji: totalitarizam nije pobeđen 1945. a ni 1989, dakle pobedom liberalizma nad fašizmom ili komunizmom, već se totalitarizam od tog trenutka pojavljuje u svom dovršenom vidu – kao liberalni totalitarizam. Uostalom, i toliko ozloglašeni „istočni totalitarizam“ nastao je kao reakcija na zapadni, koji ima svoje duboke korene, a ne obrnuto.

Termin „postistorija“ je skovan kako bi označio tu novu realnost, u kojoj upravo živimo. U istoriji, čovek je vladao sobom, a istorijski događaji su bili posledica njegovih dela i misli. U postistoriji, čovek prestaje da bude suveren i postaje žrtva i plen tehnokratske utopije, ili naprosto produžetak velikih tehnokratskih sistema. To je realnost postmoderne: stvarnost kiborga, humanoida, transhumanizam…

Tu stvarnost danas najbolje oličavaju Sjedinjene Države ili, u manjoj meri, Evropska unija. Istorijski optimizam i kult progresa pripadaju prošlim vremenima; sada ih smenjuje grimasa užasa. Sve to nije posledica snage, već kukavičluka i slabosti modernog čoveka.

Te duboke korene totalitarizma svakako treba tražiti u zapadnoj verziji hrišćanstva. U tom smislu, crkveni raskol je jedan od najvažnijih događaja istorije. Tek od tog trenutka moguće je govoriti o Zapadu (za početak rimokatoličkom), nasuprot pravoslavnom Istoku. Upravo u rimokatolicizmu, kao „modernijem“ i „progresivnijem“, začinju se one tendencije koje će se nastaviti sa reformacijom i prosvetiteljstvom, a to su individualizam, ekonomizam i utilitarni racionalizam. S američkim liberalizmom, posebno u svojim fundamentalističkim formama, poput dispenzacionalizma, on dobija neke nove i uistinu devijantne crte.

Jedan od razloga je i taj što Amerika nije nikakva zasebna civilizacija, što ona ne poseduje sopstvenu tradiciju a ni duboku kulturnu ukorenjenost, već predstavlja samo anomaliju, devijaciju evropskog nasleđa. Tomas Molnar je o Americi u tom smislu govorio kao „dubokom i istinskom zastranjivanju“. Dragoš Kalajić je, mnogo neposrednije, govorio o „američkom zlu“. To „zlo“ se danas obrušava najpre na Evropu.

Treba podvući i da se liberalni totalitarizam širom sveta danas najzad pojavljuje kao neprijatelj svega tradicionalnog, da on nastoji da sruši ili suštinski promeni velike i stare civilizacije, izazivajući unutrašnje konflikte u njima, između navodno „modernog“, „liberalnog“, „progresivnog“ i „novog“ i, s druge strane, svega „konzervativnog“, „reakcionarnog“, „zaostalog“.

Ovaj sukob već odavno ima planetarne dimenzije. Istini za volju, mi još ne znamo kako će on završiti. Jedna od mogućnosti je svakako i država milijardi ljudi-mrava u nastupajućoj tehnokratskoj utopiji. To bi bila liberalna opcija. Međutim, nemački pisac Ernst Jinger je izneo sledeće predviđanje: XX vek će biti stoleće titana, XXI stoleće bogova.

Kako komentarišete skorašnje događaje u Francuskoj i sve ono što je usledilo posle napada na redakciju lista „Šarli ebdo“?

Sudeći po zapadnim medijima, u slučaju „Šarli ebdoa“ reč je prevashodno o borbi za slobodu medija. Ali „Šarli ebdo“ je glasilo vladajuće ideologije, i to ne samo u Francuskoj, već, manje-više, u čitavoj Evropskoj uniji. On ne dopušta različita mišljenja, sem onih koje dozvoljavaju liberalni kriterijumi. Aleksandar Prohanov sve to naziva prikladnijim terminom: „Ispostavlja se da je to sloboda skrnavljenja“. Skrnavljenja koje je možda prihvatljivo zapadnom društvu, zapadnoj kulturi, ali ne i, recimo, islamskoj, ili nekoj drugoj civilizaciji. „Pusy Riot“ su u Rusiji odigrale sličnu ulogu.

Druga dimenzija problema je multikulturno društvo. Sada se ispostavlja da je ono, u najmanju ruku, nefunkcionalno i da muslimani u Francuskoj, Britaniji, Nemačkoj, Švedskoj, itd. ne prihvataju status koje im ono nameće: građanina bez identiteta, religijskog ili etničkog, sviđalo se to nekom ili ne. Kako vidimo, Zapad za sada ne pokazuje volju za stvarnim dijalogom ne samo sa rastućom muslimanskom populacijom, već je ovde u pitanju i negatorski, ponižavajući odnos prema civilizacijama koje su suštinski različite od zapadne.

Drugim rečima, tu je reč o zapadnom odbacivanju multipolarnog, istinski pluralnog sveta, odnosno insistiranje na unipolarnom svetu i na zapadnim vrednostima – na zapadnoj hegemoniji. Ovome treba dodati i spoljnopolitičku dimenziju problema: francuski angažman unutar NATO, u Libiji, na Bliskom istoku, itd. I to je još jedan znak duboke krize modela koje nam nude EU ili SAD.

Konačno, oni koji danas govore „Je suis Charlie“ zaista izriču temeljnu formulu našeg doba. Liberali, zagovornici unipolarnog sveta, sveta zasnovanog na zapadnim vrednostima i američkoj hegemoniji, stvarno su „Šarli“. Oni čine jedinstveni front. Ali svi ostali odbijaju da to budu.


Izvronik: srbin.info

KOMENTARI

Name

A Rússia atravessa o Rubicão ou o Nascimento de um Novo Mundo,1,Agarta,2,Alexander Dugin,1,Almanah Književna fantastika 2015,1,America,1,Amerika,1,An interview with Boris Nad,3,Androgin,1,Annunciation of America,1,Anthem (Blood),1,Antihrist,1,Apology,1,Argonauti,1,Arhija i Anarhija,1,Aristokratski pogled na svet Borisa Nada,1,Atlantida,1,Atlantis,1,Bagdad,1,Baghdad,1,Bajke o EU fondovima su na nivou primitivnog kulta,1,Balkan,1,Battlefield,1,Being Beauteos,1,Belo ostrvo,1,Blagovest Amerike,1,Bojno polje,1,Boris Nad,162,Boris Nad: Russian Crossing of The Rubicon or the Birth of a New World,1,Call for Papers,1,City of Gods,1,City of Gods 2,1,Co stanie się na Ukrainie w najbliższych dniach i miesiącach?,1,Čuda i mimo mita,1,Dan bogova,1,Đavolje kule,1,Day of the Gods,1,Devet svetova,1,Divlji lov,1,Dragoš Kalajić,1,English,45,Esej,56,Eurasia Movement Interviews Boris Nad on Novorossiya,1,Eurasian Artists Association: The IVth Revolution!,1,European Union against Europe,1,Evroazija,1,Ezoterizam u Dantea,1,Filip Rogović,1,French,1,German,8,Gog i Magog,1,Grad bogova,1,Greek,1,Hiperborejci,2,Hoće li "Ukrajinsko proleće" da preraste u "Rusko proleće",1,Hyperboreans,1,Ideja centra,1,Imperium Ultimum,1,Interregnum,1,Interview,4,Interview with Boris Nad,1,Intervju,15,Iran,3,Islamska država je jurišni odred SAD,1,Istinska Turska pripada Evroaziji,1,Istok,1,Istok i Zapad,1,Itaka,1,Ithaca,1,Između Mora i Zemlje,1,James Porazzo,1,Jezik Indoevropljana,1,Joaquin Flores / The return of Myth,1,Knjiga,5,Komentar Nemih Bogova,1,Koren liberalnog zla u crkvenom raskolu,1,Kraj noći,1,Kraljevstvo noći,1,Kritika,10,Lavovi s Kalemegdana,1,Leonid Savin,1,Lions from Kalemegdan,1,Ljubav nestvarnih,1,Ljubiša Jovanović,1,Lobo,1,Maksimilijan Rupert Ditrih Sikorski,1,Manifesto for the Eurasian Artists Association,1,Mitovi o Hiperboreji,1,Mitska Amerika,1,Moloh,1,Momčilo Selić,2,Moskva može strpljivo da čeka rasplet s prstom na obaraču,1,Mračni oblaci nad Evropom,1,Music,1,Muzika,2,Muzika i glasovi I,1,Muzika i glasovi II,1,Mythical America,1,Myths about Hyperborea,1,na braniku Evrope,1,Na Krajini,1,Napomena,1,Napomena uz "Gozbu",1,New Antaios Journal,1,Nicholas Diak,1,Nikola Velimirović,1,Nostalgija za Tulom u doba mašina,1,Nova knjiga: Hiperborejci,1,Novi Nojev kovčeg,1,O mito de Atlântida,1,O Retorno do Mito,1,O Skitima,1,O tradiciji,1,O tradiciji drugi deo,1,Oblivion and Discourse of Being,1,Odin,2,Onostrana Indija,1,Open Revolt,1,Ovo su dveri Agarte,1,Pannonia,1,Panonija,1,Periodika,1,Planeta Titan,1,Planeta Titan / Crno Sunce,1,Poezija,5,Polish,1,Posle Gutenberga,1,Poslednja Tula,1,Poslednji vuk,1,Postapokalipsa,1,Povest o Agarti,1,Povratak mita,2,Predgovor,1,Proza,30,prvi deo,1,Questing Beast,1,Raspad Ukrajine (Rusije),1,Rat za kraj sveta,1,Razgovor s učenim lamom,1,Rim i Kartagina,1,Ruski prelazak Rubikona ili rađanje novog sveta,1,Russian,5,SAD su teroristička država,1,Sailing To Itaca,1,Sakralna istorija,1,Simboli Hiperboreje,1,Slowakian,1,Spanish,5,Šta će se narednih dana i meseci dešavati u Ukrajini,1,Stevan Bošnjak,1,Stoleće titana,1,Strategija anakonde i američki globalni haos,1,Sveta tajna rata,1,Tamno bratstvo,1,Tehnokratija,1,The Different Ways,1,The East and the West,1,The Fourth Political Theory,1,The Fourth Political Theory: Serbian vision,1,The multipolar world,1,The Return of Myth,1,Three chronicles (One dream / Odin / Achilles),1,Through the Door of History,1,TSIDMZ,3,TSIDMZ – Ungern von Sternberg Khan,1,Turkish revolution. An interview with Boris Nad,1,U danima kuge,1,U zemljama besmrtnika,1,Ukleti brod,1,Ukrajina je u ratu,1,Uranska tradicija,1,Varvarska Skitija,1,Vavilon,1,Vavilonska kula,1,Video,2,Vuk,1,War Song,1,We are Witnessing a Deep Crisis in the Model that is Offered by the EU and USA,1,We must drive out the merchants from the temple,1,Wild Hunt,1,Wolf,1,Zaborav i govor bića,1,Zamak,1,Zamak Grala,1,Završna bitka,1,Zlatno runo,1,Zmajeve kosti,1,Η επιστροφή του Μύθου,1,Америка,1,Возвращение мифа,1,Война для конца мира,1,Интервью,2,
ltr
item
ARKTOGEJA: Koren liberalnog zla u crkvenom raskolu, Boris Nad
Koren liberalnog zla u crkvenom raskolu, Boris Nad
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4r8ywnETf9z0wOumXJkv_8_lM1ZMWRqq4MfxbiyBaruF1vGwt7r-MpDn1ii_X2M3QgB_DDVmKLYW5c0KsDfBpWIi_Qi4NNhhqulXyVx2XPKRwDB3MyJNN_no35oSLxL9NLYOdy6iGryo/s1600/kristalna-katedrala.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4r8ywnETf9z0wOumXJkv_8_lM1ZMWRqq4MfxbiyBaruF1vGwt7r-MpDn1ii_X2M3QgB_DDVmKLYW5c0KsDfBpWIi_Qi4NNhhqulXyVx2XPKRwDB3MyJNN_no35oSLxL9NLYOdy6iGryo/s72-c/kristalna-katedrala.jpg
ARKTOGEJA
https://arktogeja.blogspot.com/2015/01/koren-liberalnog-zla-u-crkvenom-raskolu.html
https://arktogeja.blogspot.com/
https://arktogeja.blogspot.com/
https://arktogeja.blogspot.com/2015/01/koren-liberalnog-zla-u-crkvenom-raskolu.html
true
3991172695466286618
UTF-8
Svi postovi su učitani Nije pronađen nijedan post VIDI SVE Pročitaj više Odgovori Prekini odgovor Obriši By Početna Strane POSTOVI Vidi sve Preporučeni sadržaji OZNAKA ARHIVA PRETRAGA SVI POSTOVI Nije pronađen nijedan post koji odgovara vašem upitu Vrati nazad Nedelja Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Subota Ned Pon Uto Sre Čet Pet Sub Januar Februar Mart April Maj Juni Juli Avgust Septembar Oktobar Novembar Decembar Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec upravo sada 1 minut ranije $$1$$ minuta ranije 1 sat ranije $$1$$ sata/sati ranije Juče $$1$$ rana ranije $$1$$ sedmica ranije više od 5 sedmica ranije Pratioci Prati THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy